volledig zelfbouw, ecologisch en zelfvoorzienend

Woning in de wei

KlantParticulier
ServiceArchitectuur, concept + technische uitwerking irt zelfbouw
Fase opgeleverd in 2012
LocatieNoord Brabant, NL
TeamRenz Pijnenborgh

Het ontwerp van deze privéwoning is ontstaan vanuit een holistische en duurzame benadering. De klant voor dit project is een innovator op het gebied van ‘de werknemerscoöperatie’.

De opdrachtgever startte met weinig geld,  kocht een stuk land voor een habbekrats en een caravan om in te slapen. Geen geld, geen materialen. Vier winters heeft hij het land en de natuur kunnen observeren. Hoe staat de zon het hele jaar door en wat doet de wind?

Het huis bestaat uit een kelder, waarin de slaapkamer gevestigd is. Hierdoor is het in de zomer lekker koel, in de winter rond de 16 graden. Op de begane grond is de eetkeuken ondergebracht en in een entresol boven de slaapkamer is een zithoek gecreëerd.

Er is een composttoilet en het drinkwater komt uit de grond, 25 meter diep, dit wordt gefilterd waarna het drinkbaar wordt. In een vijver naast de woning zit een helofytenfilter waardoor het afval water wordt gefilterd wordt. Hierdoor is het huis niet op de riolering aangesloten.

Het huis is samen met een groep vrijwilligers gebouwd en is volledig opgebouwd uit natuurlijke- en tweedehands materialen. Het huisje bevat bijvoorbeeld: houtvezelplaten, osb platen, isolatie stenen, schapenwol, hennepwol, riet matten en onder de grond een plaat van beton. Als afwerking is er gebruik gemaakt van leem (uit de vijver) en lijnzaadolie.

Door zelf te bouwen met leem is er gewerkt met veel ronde hoeken, met kleurrijk glas er in verwerkt waardoor de woning heel veel eigenheid heeft gekregen.

error: please contact us to use our content