ecologisch en zelfvoorzienend

dierenverblijf zuiderpark

KlantGemeente 's-Hertogenbosch
ServiceOntwerp, concept + technische uitwerking
Fase Opgeleverd in 2015
Locatie's-Hertogenbosch
TeamKim Verhoeven | Vincent Valentijn

Het dierenverblijf is gelegen op een centrale plek in het Zuiderpark in ‘s-Hertogenbosch. Het idee van de landschappelijke inrichting was om niet zoals gewoonlijk een dierenverblijf te maken in het midden van een weide, maar een dierenverblijf welke benaderbaar is voor bezoekers.

Het ontwerp gaat uit van een alzijdig beeld, waarbij gebruik is gemaakt van 3 basisvolumes die in het centrum samenkomen. Aan ieder volume is een specifieke functie toegekend welke zichtbaar is op de kop van deze volumes. Aan de zijde die grenst aan het pad hebben we openingen gemaakt zodat bezoekers naar binnen kunnen kijken om te zien waar de dieren slapen. Om dit vandalisme bestendig te krijgen zijn de openingen voorzien van gefixeerde luiken.

De materialisering bestaat uit biobased materialen, zo is de hoofddraagstructuur opgebouwd uit hout en is er voor het gevelhout gebruik gemaakt van een natuurverf waardoor het een zwarte uitstraling krijgt (in contrast met de groene omgeving). De houten bekleding van het dak loopt als één geheel door in de houten bekleding van de gevel. In het dakvlak zijn twee zonnepanelen opgenomen die voldoende energie geven voor het wekelijkse energie gebruik.

error: please contact us to use our content